Warning: Constant SAVEQUERIES already defined in /home/greengos/public_html/wp-config.php on line 100
Så tar du hand om dina vintertrötta krukväxter - Green Go Smart

Så tar du hand om dina vintertrötta krukväxter

Så sköter du dina vintertrötta krukväxter

Det känns som att den här vintern blivit den mörkaste på länge, i alla fall här i Stockholms-trakten. En utmaning för både oss människor och för våra inomhusväxter. Mina krukväxter är samlade runt fönstren i väntan på ljusare tider, vissa har tappat några blad, några andra har fått torra kanter. Men är det normalt? Ja, det är helt OK tycker jag, de flesta brukar klara sig ändå om man vet hur man ska hantera dem. De kommer att piggna till när våren kommer med ljuset och värmen och om vi ger dem den kärlek och omtanke som de behöver.

Här är de bästa tipsen för dina vintertrötta krukväxter

1. Ställ dina växter ljust

Upp med persiennerna! Solen är inte stark nu så alla växter tål att stå på det ljusaste fönstret utan skydd. Om det inte räcker med plats på fönsterbänken – ställ de på pall/avlastningsbord framför fönstret. Vill du ändå ha några växter där och här i rummen så går det bra, bara om du byter de med varandra ibland så att alla växter får stå ljust då och då.

2. Övervattna inte!

Brist på dagsljus gör att många växter varvar ner sina processer, då kan inte deras rötter hantera samma mängd av vatten som på sommaren. Kolla alltid om växten behöver vattnas innan du vattnar den, känn på vikten eller stick ditt finger en bit i jorden. Kolla alltid om det inte samlats något vatten på botten.

3. Håll rent från torra blad

Rensa bort torra och döende blad, blommor och växtdelar. Växterna mår då mycket bättre och är mer villiga att komma med nya blad och skott.

4. Duscha växterna eller damma av dem med en fuktig trasa

Många växter har en så fin egenskap att rensa luften från damm och dåliga partiklar. Det är bra för inomhusklimatet men då blir växterna snabbt dammiga. Duscha de regelbundet, en ren bladyta tar emot mer ljus och öppnar andningsporerna så att växten kan fortsätta rena luften. Vin-vin situation!

+
Slut i lager

5. Fukta luften

På vintern är inomhusluften oftast torr och många växter lider av detta. Spraya dina älsklingar lite oftare under denna period. Tänk bara på att inte alla växter tål när man blöter deras blad eller blommor, t.ex. sammetsblad, vissa orkidéer eller ökenväxter.

6. Beskär spretiga växter

Beskär växterna som blev för svaga och spretiga, om du vill ha en tätare växt. Då sätter växten igång med att utveckla nya skott. Passa även på att ta sticklingar av de avklippta delarna!

7. Plantera om växter

Plantera om växter som växte ur sin kruka eller som du inte planterat om på länge. Det går jättebra att plantera om i februari-mars när dagarna börjar bli längre och det blir ljusare. Växterna får då en nystart och mår bättre. Se bara till att inte beskära och plantera om samtidigt, avvakta ett par veckor med omplantering om du nyligen beskurit växten.

8. Börja försiktigt med gödning

Vintertrötta växter piggnar till av att få lite näring i sig. Jag brukar vattna mina växter med gödsel någon gång per 1-2 månader på vintern och öka takten successivt från februari. Tänk på att alla växter har egna förutsättningar och behov att vattnas och gödslas, t.ex. aloe vera och paraplyaralia behöver gödslas bara 1-2 ggr per år.

Bonustipset: prata med dina växter! De mår bra av vår kärlek och den kärleken kommer du att få tillbaka!

Vad tyckte ni om denna artikel? Var den till hjälp? Håller ni med om allt jag skrivit här? Skriv gärna i kommentarer nedan, jag ser fram emot att höra från er!

VÅRA NYHETER

NYHET!
NYHET!
195.00 kr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *