Odla ekollon: steg-för-steg guide

Odla ekollon: steg-för-steg-guide

Så odlar du ekollon med groningsmetoden ”kall stratifiering”

Den här metoden passar till att gro nötter och frön från vissa av våra nordiska växter, t.ex. ekollon, kastanj, hasselnöt. Dessa nötter behöver en kallare period (”vinterperiod”) för att börja gro. På detta sätt försäkrar sig växterna i naturen att deras frön inte börjar gro tidigt på hösten och därför fryser ihjäl på vintern. Skyddade av snötäcken börjar de gro när temperaturen under snön är några plus grader. Vi kan skapa en ”vinterperiod” genom att stoppa frön i kylskåpet.  Läs min steg-för-steg guide om hur du lyckas med att odla ekollon och andra nötter genom kall stratifiering.

  1. Lägg nötterna i ett glas med vatten och låt dem svälla i 48 timmar vid rumstemperatur. Byt vatten 1-2 gånger under tiden
  2. Slå in nötterna i en fuktig pappershandduk och lägg dem i en förslutningsbar plastpåse. Förslut påsen tätt men tryck inte bort all luft från påsen, lämna lite kvar.
  3. Placera påsen i kylen.
  4. Kontrollera ibland (någon gång per vecka) om frön har börjat gro och om det är tillräckligt med fukt inuti påsen. Det kan ta allt från 10 dagar till upp till 2 månader, beroende på vilka frön du har
  5. När nötterna har fått tillräckligt långa rötter (c:a 5 cm) kan du ta ut dem ur kylen och odla i ett glas med rötterna i vatten. Se till att själva ekollon (eller vad du odlar) inte doppas ner i vatten. Kolla gärna våra smarta groningsplattor som hjälper nötterna sväva över vattnet.

Lycka till med din odling 💚

ALLT FÖR DIN EKOLLON-ODLING

(och avokado, kastanj m.m.)

NYNET!
NYHET!
360.00 kr
210.00 kr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *