Warning: Constant SAVEQUERIES already defined in /home/greengos/public_html/wp-config.php on line 100
13 tips för proffsiga fågelbilder utan dyr utrustning - Green Go Smart

13 tips för proffsiga fågelbilder utan dyr utrustning

Så fotograferar du fåglar som en proffs utan dyr utrustning

Man behöver inte ha dyr fotoutrustning eller åka långt bort för att ta fina fågelbilder. Med viss skicklighet kan du fotografera fåglarna utanför ditt fönster och det räcker att du har en mobilkamera eller en enklare systemkamera. Nedan kommer några tips på hur du lyckas med fågelfotografering.

Så lyckas du med fågelfotografering:

  1. Använd fågelmatare, fågelholk eller något annat objekt som attraherar fåglarna, placera den utanför fönstret.
  2. Fotografera från fågelns perspektiv. Häng fågelmataren så att kameran är i samma nivå med fågeln och att du inte fotar uppifrån eller nerifrån.
  3. Välj bakgrund. Den ska inte vara för stökig eller för tråkig. Försök separera fågeln från bakgrunden genom att sudda ut den. Har du tillräckligt långt avstånd från fågeln till bakgrunden kommer den suddas ut när du fokuserar på fågeln (peka på skärmen där du vill fokusera, t.ex. på fågelns öga). Har du en mobilkamera med porträttläge kan du använda det. Med systemkameran väljer du högsta brännvidd (inzoomat) och stor bländare (från 8 till 5,6 eller hur mycket ner din kamera och objektiv tillåter).
  4. Det är viktigt att ha rätt ljus. Välj tiden då du har bästa ljusförhållande utanför ditt fönster. Bästa tider är på morgonen och på kvällen, den första timmen efter solen går upp och den sista timmen innan solen går ner. Solen står då lågt och ger inte lika hårda skuggor.
  5. Försök placera kameran så att du inte fotar skuggsidan utan att ljuset kommer lite från sidan. Då blir bilden levande och förhoppningsvist speglas ljuset i fågelns öga.
  6. Fokusera på ögat. Att få ögonkontakt med fågeln på bilden gör enorm skillnad
  7. Tänk på komposition, placera inte fågeln i mitten av bilden. Använd tredjedelsregel för att skapa dynamiken i bilden.

Kolla bland våra fågelmatare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *