Warning: Constant SAVEQUERIES already defined in /home/greengos/public_html/wp-config.php on line 100
Trendiga krukväxter - Green Go Smart

Trendiga krukväxter

De 8 trendingaste växterna 2021

Vill du ha ett hem fyllt med coola trendiga krukväxter? Årets trend är Urban djungel – riktigt stora tropiska växter, växter-skulpturer och växter med stora imponerande blad. Här är de sju mest populära växter som kommer tillsammans med mina bästa tips om hur du sköter dem.

Caladium

En tropisk växt med underbara blad i alla möjliga färger. För att lyckas med caladium ska du hålla både jorden och luften runt växten fuktig. Den tål inte heller för blött runt rötterna, torra och kalla drag och direkt sol.  Caladium är en knölväxt som vilar på vintern och växer på våren. På hösten när växten går i vilan ska man sluta vattna och ställa krukan åt sidan (temperaturen får inte vara lägre än 18°C).

Alocacia ”Amazonsköld”

En växt som sticker ut bland andra med sina underbara blad. Det kan vara lite trixigt att lyckas med alocacia om man är nybörjare, men det är värt att prova. Den vill inte torka ut eller övervattnas under tillväxtperioden, vill gärna stå ljust men inte i direkt solljus. Amazonsköld trivs bäst på ett ställe där den inte blir berörd.

Monstera

Lättskött och mycket dekorativ växt. Med sina stora flikiga blad och kraftigt växtsätt förvandlar denna tropiska lian ditt hem till djungel på nolltid. Du kan låta den klättra upp på väggarna, binda upp på en mosstock eller ha den som en lågväxande buske.
Monstera trivs bäst på ljusa ställen men vill inte ha direkt eftermiddagssol på sig. Bladen blir finare och större om luftfuktigheten är hög, därför kan du med fördel duscha på bladen och mosstocken ofta. Vattna när jorden känns torr och ge näring då och då.

Dieffenbachia

Vacker växt som härstammar från Sydamerikanska tropiker. Diffenbachia är en av våra mest lättskötta  inomhusväxter, klarar av att stå även långt in i rummet men bladen blir vackrare om den står ljust.

Fiolfikus

Fiolfikusen är en av våra mest älskade krukväxter, den går som trend från år till år. Och detta är inte en slump, den ståtliga växten med fina fiolformade blad blir ett riktigt blickfång i rummet den står. För att lyckas med växten ska man tänka att den har sitt ursprung i Afrika. Därför ge den mycket ljus, vattna rejält men låt jorden torka upp mellan vattningarna.

Yukka

En klassiker tjocka stammar och kraftiga blad samlade i rosetter har blivit oerhörd populär igen. En av de få krukväxter som stormtrivs i direkt sol, ju mer solljus desto bättre mår den. Grundregel när man sköter yucca är att inte övervattna, speciellt under vintertid.

Palettblad

En mormorsfavorit som gjorde sin comeback och fyllt Facebook och Instagramflöden med alla regnbågens färger. Denna lättskötta krukväxt trivs i alla väderstreck utom den soligaste söderfönster.  Palettblad är mycket snabbväxande och mycket lätt att ta sticklingar som man kan  sedan ge bort.

Kaktusar

Har du ett söderfönster så har du ett perfekt ställe för en kaktussamling. Här gäller ju soligare desto bättre. Vattna dem sällan, plantera om ibland och de kommer att trivas. En riktig favorit bland sukkulenter i år är trekantseuforbia ’High chaparall’ – riktigt spektakulär växt som påminner om vilda västern.

Lycka till med din hemmadjungel!

Hälsningar från Lena

SMARTA PRODUKTER FÖR DITT HEMMADJUNGEL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *